mediator, coach en jurist

Niet Gluren

Wanneer ik rond de formatie van een nieuw kabinet de bewegingen en schermutselingen zo op afstand bekijk, denk ik soms: het lijkt wel mediation.

Inzet? Niet altijd even duidelijk. Verborgen agenda? Wie zal het zeggen? Vertrouwen in elkaar? Eerst maar eens afwachten. Win-win? Daar lijkt het nu nog niet op. Zo begint vaak ook een mediation.

En Edith Schippers als mediator? Nou nee. Hoewel, ze heeft de partijen tot nu toe om de tafel weten te krijgen en te houden. We kunnen helaas niet achter de schermen kijken. Ik zou het proces dat daar gaande is wel willen zien.

 

Wat zijn de verschillen?

Vooral, dat het hier gaat om partijen met een achterban. Bij mediation tussen groepen komt dat ook wel eens voor, maar vaker gaat het om individuen die een conflict met elkaar hebben.

 

Bij mediation spreek ik overigens liever niet van partijen maar van deelnemers aan de mediation. Het laatste klinkt minder agressief dan het eerste. Bij de formatie zijn de politieke partijen in het spel, waardoor de toon al meteen is gezet.  Ook de status van hun onderhandelaars weegt zwaar. “Als ik maar geen gezichtsverlies lijd ….”

 

Het grootste verschil met mediation zit in de geheimhouding.

De komende weken of maanden mogen de kiezers de ontwikkelingen vanaf de zijlijn volgen. Af en toe mogen wij via de media een beetje meegluren en, als het nodig is, wordt er gul gelekt. En dat is nou juist de grote waarde van het mediationproces: betrokkenen tekenen voor geheimhouding en dat schept grote waarborgen voor het vertrouwen dat de deelnemers in elkaar moeten hebben, wil er een kans van slagen zijn.